Sunday, November 21, 2010

6 wasiat Saidina Umar al- Khattab

Suatu hari Umar Bin Khattab r.a. bertutur kepada sebahagian sahabatnya;Aku berwasiat kepadamu enam perkara :

Jika engkau menemukan cela pada seseorang dan engkau mahu mencacinya, maka cacilah dirimu. Kerana, celamu lebih banyak darinya.

Bila engkau hendak memusuhi seseorang, maka musuhilah dahulu perutmu. Kerana, tidak ada musuh yang lebih berbahaya terhadapmu selain perut.

Bila engkau hendak memuji seseorang, pujilah ALLAH s.w.t.! Kerana, tiada seorang manusia pun lebih banyak dalam memberi kepadamu dan lebih santun lembut kepadamu selain DIA.

Jika engkau ingin meninggalkan sesuatu, maka tinggalkanlah kesenangan dunia. Sebab, andaikata engkau meninggalkannya, bererti engkau terpuji.

Bila engkau bersiap-siap untuk sesuatu, maka bersiaplah untuk mati. Kerana, jika engkau tidak bersiap untuk mati, engkau akan menderita, rugi penuh penyesalan.

Bilamana engkau ingin menuntut sesuatu, maka tuntutlah Akhirat. Kerana, engkau tak akan memperolehnya kecuali dengan mencarinya.”

2 comments:

  1. salam..syeikh,ni pelawat dr sebelah compartment anta kt bilik 3.2 c..hehe..sy bru melawat blog anta ni.hehe..bagus n menarik...jemputle melawat blog sy yg tak seberapa ni plak..huhu..:-)

    orangparitmenulis.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Betul, perut tu musuh sebenarnya. Jangan kita jadi hamba kepada nafsu makan.. macam2 penyakit boleh dapat dan akan keras hati. Syukran

    ReplyDelete